Opened 3 weeks ago

Closed 2 weeks ago

#1859 closed defect (invalid)

wildcard support in map used for stream?

Reported by: jol64@… Owned by:
Priority: minor Milestone:
Component: nginx-core Version: 1.16.x
Keywords: Cc:
uname -a: Linux hostname 4.15.0-64-generic #73-Ubuntu SMP Thu Sep 12 13:16:13 UTC 2019 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
nginx -V: root# nginx -V nginx version: nginx/1.16.1 built by gcc 7.4.0 (Ubuntu 7.4.0-1ubuntu1~18.04.1) built with OpenSSL 1.1.1 11 Sep 2018 TLS SNI support enabled configure arguments: --prefix=/etc/nginx --sbin-path=/usr/sbin/nginx --modules-path=/usr/lib/nginx/modules --conf-path=/etc/nginx/nginx.conf --error-log-path=/var/log/nginx/error.log --http-log-path=/var/log/nginx/access.log --pid-path=/var/run/nginx.pid --lock-path=/var/run/nginx.lock --http-client-body-temp-path=/var/cache/nginx/client_temp --http-proxy-temp-path=/var/cache/nginx/proxy_temp --http-fastcgi-temp-path=/var/cache/nginx/fastcgi_temp --http-uwsgi-temp-path=/var/cache/nginx/uwsgi_temp --http-scgi-temp-path=/var/cache/nginx/scgi_temp --user=nginx --group=nginx --with-compat --with-file-aio --with-threads --with-http_addition_module --with-http_auth_request_module --with-http_dav_module --with-http_flv_module --with-http_gunzip_module --with-http_gzip_static_module --with-http_mp4_module --with-http_random_index_module --with-http_realip_module --with-http_secure_link_module --with-http_slice_module --with-http_ssl_module --with-http_stub_status_module --with-http_sub_module --with-http_v2_module --with-mail --with-mail_ssl_module --with-stream --with-stream_realip_module --with-stream_ssl_module --with-stream_ssl_preread_module --with-cc-opt='-g -O2 -fdebug-prefix-map=/data/builder/debuild/nginx-1.16.1/debian/debuild-base/nginx-1.16.1=. -fstack-protector-strong -Wformat -Werror=format-security -Wp,-D_FORTIFY_SOURCE=2 -fPIC' --with-ld-opt='-Wl,-Bsymbolic-functions -Wl,-z,relro -Wl,-z,now -Wl,--as-needed -pie'

Description

I am using a configuration fragment like

stream {

map $ssl_preread_server_name $mailorweb {

mailarchive.domain.tld mail;
autoconfig.* mail;
autoconfig.domain.tld mail;
default web;

}

...
}

with different upstream definitions for mail and web. It turns out that autoconfig.* does not work, I had to use the autoconfig.domain.tld line. As I am running about a dozen domains, this is pretty tedious.

I am considering this a bug, as http://nginx.org/en/docs/http/ngx_http_map_module.html shows wildcards, and http://nginx.org/en/docs/stream/ngx_stream_ssl_preread_module.html does not document any restriction.

Interestingly, ~(autoconfig\..*)$ works.

Regards, Joachim

Change History (1)

comment:1 Changed 2 weeks ago by mdounin

  • Resolution set to invalid
  • Status changed from new to closed

For wildcards to work, you have to use special parameter hostnames in the map, both in stream and http. See docs for details.

Note: See TracTickets for help on using tickets.